اختصاصی فوتبال724 : سوپرلیگ اروپا انقلابی در فوتبال – قوانین مقررات و تاریخ شروع رقابتها
سوپرلیگ اروپا (لیگ برتر اروپا) چیست و چه کسانی پشت این ایده هستند؟ این ایده از چه زمانی مطرح شد و منافع این لیگ برای تیم ها چیست؟ این لیگ چه تاثیری در فوتبال ایجاد میکند؟ چرا این طرح مخالفان و موافقان زیادی را به همراه دارد؟ با رسانه فوتبال724 همراه باشید تا به بررسی این سوالات بپردازیم.
لیگ برتر اروپا یک لیگ جدید و مستقل از یوفا است که در بالاترین سطح از رقابت ها قرار دارد. تیم های تشکیل دهنده آن را صرفا تیم های برتر 5 لیگ برتر اروپا (انگلیس، اسپانیا، آلمان، ایتالیا و فرانسه) تشکیل میدهند.
ایده های مشابه در دهه 90 میلادی مطرح شد اما در سال 2009 و 2012 به طور جدی تری توسط پرز و به همراهی بایرن پیگیری شد. طرح اولیه قابل اجرا توسط چارلی استیلیتانو مطرح شد و به پرز ارائه داده شد. پرز در سال 2009 گفت:
ما باید لیگی داشته باشیم که بهترین ها همیشه بهترین بازی ها را انجام دهند.
و این آغاز ماجرا بود. در سال 2016 تیم هایی دیگری از جمله آرسنال، چلسی، لیورپول، منچستریونایتد و منچسترسیتی به بایرن مونیخ و رئال مادرید پیوستند. در سال 2016 رومنیگه و گرلینگر (مدیر امور حقوقی باشگاه بایرن) راه هایی را برای خروج از لیگ های داخلی و لیگ قهرمانان و تاسیس یک لیگ جدید را تهیه کردند.
تعداد اعضای این لیگ بین 16 تا 18 تیم خواهد بود و شامل 11 عضو اصلی تاسیس کننده و 5 تا 7 تیم دعوت شده می باشد. 11 تیم تاسیس کننده به مدت 20 سال امکان سقوط ندارند و فققط 5 تا 7 تیم دعوت شده که به طور چرخشی در لیگ حضور دارند به لیگ پایین تر سقوط خواهند کرد. تیم های تاسیس کننده شامل: رئال مادرید، بارسلونا، آرسنال، چلسی، منچستریونایتد، منچسترسیتی، لیورپول، یوونتوس، میلان، پاری سن ژرمن و بایرن مونیخ می شوند و تیم های دعوت شده را اتلتیکو مادرید، دورتموند، اینتر، رم، مارسی ( تاتنهام، و یک تیم دیگر از فرانسه و آلمان و ایتالیا) تشکیل می دهند.
حداقل تعداد بازی ها در فصل 30 بازی خواهد بود که به صورت رفت و برگشت و در خانه و خارج از خانه، در روز های سه شنبه، چهارشنبه و شنبه برگزار میشود. 8 تیم برتر لیگ هم براساس امتیازات به دست آمده در بازی های حذفی به رقابت خواهند پرداخت تا قهرمان مشخص شود. لیگ برتر اروپا حداکثر تا سال 2024 به طور کامل به مرحله اجرایی در می آید.
تاسیس لیگ برتر اروپا نیازمند هزینه 6 میلیارد یورویی است که بانک جی پی مورگان قصد سرمایه گذاری و اعطای هزینه های احداث را دارد. پیشبینی میشود بانک های بزرگ دیگری هم به جمع تامین کنندگان مالی این لیگ بپیوندند.
سوپرلیگ به طور قطعی جایگزین لیگ قهرمانان اروپا خواهد شد، اما هنوز به طور دقیق مشخص نیست که تکلیف لیگ های داخلی، یوفا و صعود در سوپرلیگ چه خواهد بود. آیا لیگ های داخلی دچار فروپاشی خواهند شد؟ آیا تیم های کوچک دیگر توان پیشرفت را نخواهند داشت و به لحاظ مالی با بحران های متعددی روبه رو خواهند شد؟ آیا برای تیم های کوچک که توانایی حضور در رقابت های سوپرلیگ را نداشته اند لیگی دیگر تشکیل خواهد شد که به نوعی لیگ دسته یک احداث خواهند کرد؟ اطلاعات دقیقی از این مسائل موجود نیست ولی آنچه که مشخص است، نگرانی رومنیگه از وضعیت تیم های کوچک پس از احداث سوپرلیگ است. رومنیگه بنوعی به عنوان نماینده تیم های کوچک درحال عمل کردن است.
اما مگر این لیگ چقدر سود و منفعت دارد که مدیران پرنفوذ فوتبال و فیفا حاضر به انجام چنین طرحی هستند؟
تاثیرات مثبت این لیگ بسیار گسترده و زیاد است در بخش مالی تیم ها صد ها میلیون یورو درآمد کسب خواهند کرد و به لحاظ مالی انفجاری در فوتبال به وجود می آید. استیلیتانو نظریه پرداز این ایده به مدیران باشگاه ها گفته است که درصورت اجرای این طرح بیش از 500 میلیون یورو تیم ها کسب درآمد خواهند داشت. این مبلغ بیش از مبلغی است که تیم ها درصورت کسب 6 گانه بدست خواهند آورد. به لحاظ تاکتیکی به دلیل فشردگی بسیار بالای این لیگ انقلاب تاکتیکی در فوتبال رخ خواهد داد. رقابت های شدید و پایاپای منجر به نوآوری خواهد شد.
مخالفان چه کسانی هستند و چه میگویند؟
مربیان مختلفی از جمله فنخال، فرگوسن، کلوپ، پیگرینی، هیدینک و بازیکنان مختلفی از جمله فلیپ لام، فیگو مخالف این طرح هستند. همچنین یوفا و همینطور فدراسیون کشور ها با این طرح مخالفت کردند.
فرگوسن در مخالفت با این ایده میگوید:
این طرح باعث میشود تا باشگاه هایی با تاریخ غنی از بین بروند. لیگ قهرمانان اروپا همچنان جذابیت خودش را دارد.
پیگرینی رقابت های فعلی فوتبال در اروپا را مناسب می داند و با اشاره به آمریکای جنوبی ناموفق بودن این طرح را اعلام میکند.
فیگو نیز نظری مشابه با فرگوسن دارد و میگوید:
سوپرلیگ اروپا باعث نابودی میشود. این لیگ باشگاه ها و لیگ هایی که دارای هوادار میباشند را نابود میکنند.
فدراسیون ها و یوفا نیز با بیان اینکه لیگ ها و لیگ قهرمانان اروپا همچنان دارای جذابیت است مخالفت خودشان را با این طرح اعلام کردند.
البته واضح است که این ایده اگر باعث نابودی لیگ های داخلی و لیگ قهرمانان نشود آنها را با چالش بسیار بزرگی رو به رو می کند و طبیعی است که آنها کاملا با این طرح مخالفت کنند.
باشگاه بایرن مونیخ، رئال مادرید، پاریس سن ژرمن به طور رسمی این ایده و احداث سوپرلیگ اروپا را تکذیب کردند اما آنچه که پیداست این است که این باشگاه ها در پشت پرده نقش محوری در احداث این لیگ دارند.